Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΑΙΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ, ΧΑΡΑΞΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και 11ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ


6ου Δ.Σ Χαιδαρίου                                        
Κομνηνών 39, Δαφνί
Τηλ: 6946535829

Προς:    Αντιδήμαρχο  Τεχνικών Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης
             Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Αναπληρωτής Δημάρχου
 Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χαϊδαρίου
                   

Κοιν:     Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Φαβιέρου 30 Αθήνα, ΤΚ 10438)
              Σχολική Επιτροπή Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαϊδαρίου
              κ. Τσόλκα Σπυρίδωνα, Διευθυντή 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου
              κα Παπαδάτου Αικατερίνη, Προϊσταμένη 11ου Νηπιαγωγείου Χαϊδαρίου 
      
                     
Χαϊδάρι, 31 Μαΐου 2019

ΑΙΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ, ΧΑΡΑΞΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ  ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και 11ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

Σχετ.:    α. Οδηγίες των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ για το Βιοκλιματικό Σχεδιασμό των Σχολικών Κτιρίων (https://ktyp.gr/files/prodiagrafes/ypodomes_paideias/Bioklimatika.pdf)  
              β. Οδηγίες για Θερμική – Οπτική Άνεση και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημόσια Σχολεία/Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας/Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια
         γ. Αρ. Πρωτ.:3/03-2019/13 Μαρτίου 2019 επιστολή Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων 6ου Δ.Σ. Χαϊδαρίου
             

Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε,

Με την (γ) σχετική επιστολή σας επισημάναμε το σημαντικό πρόβλημα της υπερθέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας του σχολικού συγκροτήματος του Δαφνίου τους θερμούς μήνες του έτους.

Δεδομένου του ακατάλληλου προσανατολισμού του σχολικού συγκροτήματος (ανατολικός) σύμφωνα με τις οδηγίες τόσο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. όσο και των Οδηγιών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως (α) και (β) σχετικά τα οποία και σας επισυνάπτουμε, και σε συνδυασμό με την απουσία θερμομόνωσης και σκίασης τους ζεστούς μήνες του έτους, παρατηρείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντός των αιθουσών και οι μαθητές και δάσκαλοι αισθάνονται έντονη θερμική δυσφορία.

Με την ίδια επιστολή σας αναφέραμε ότι σύμφωνα με ανωτέρω οδηγίες οι προτεινόμενες επεμβάσεις για βελτίωση της θερμικής άνεσης τις περιόδους δροσισμού, δηλαδή από την άνοιξη έως και μεγάλο μέρος του φθινοπώρου, περιλαμβάνουν πρωτίστως την τοποθέτηση κατακόρυφων εξωτερικών σταθερών σκιάστρων, κάθετων ή κεκλιμένων ως προς το επίπεδο της κάτοψης του ανοίγματος (το μήκος της προεξοχής καθορίζεται από τη γωνία των 55°).

Επιπλέον, δεδομένου ότι στην κλιματική ζώνη Β (Αθήνα) ο φυσικός εξαερισμός και η σκίαση δεν επαρκούν για την επίτευξη θερμικής άνεσης μέσα στις αίθουσες, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απλή λύση της τοποθέτησης ανεμιστήρων οροφής.  Ένας ανεμιστήρας ηλεκτρικής ισχύος 100-200 Watt τοποθετημένος στο κέντρο της κάθε αίθουσας αρκεί για να φέρει συνθήκες σε επίπεδα άνεσης σχεδόν όλη την ημέρα.
  
Αναμένουμε με αγωνία το χρονοδιάγραμμα των τεχνικών παρεμβάσεων της Υπηρεσίας σας στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κομνηνών 39 στο Δαφνί (6ο Δημοτικό και 11ο Νηπιαγωγείο) κατά το διάστημα που τα σχολεία σταματούν τη λειτουργία τους την καλοκαιρινή περίοδο, με στόχο την επίτευξη  έγκαιρων εφαρμογών, σύμφωνα με τα ανωτέρω,  για την εξασφάλιση θερμικής άνεσης (ψύξης) στο σχολικό κτίριο κατά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια (γ) σχετικού, όλοι οι γονείς αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τον καθορισμό διάβασης πεζών δια οριζόντιας διαγράμμισης και την τοποθέτηση αναλάμποντος κίτρινου φωτός κυκλικής μορφής στις εισόδους του σχολικού συγκροτήματος για την αναγγελία κινδύνου στους διερχόμενους οδηγούς, με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών, των συνοδών αυτών και των δασκάλων. Τη συγκεκριμένη απαίτηση έχει βεβαιώσει με σχετικό έγγραφο και το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής.

Ευελπιστούμε πάντα στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων μας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά για τις εργασίες και για τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Αναγνωρίζουμε για άλλη μία φορά το μέγιστο των προσπαθειών που καταβάλλεται από μέρους σας για την υλοποίηση των ανωτέρω. Ωστόσο το αίτημα για άμεση επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων είναι επιτακτικό από όλους τους γονείς και κηδεμόνες.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.                                                
                                   
                                             Με εκτίμηση, το Δ.Σ
                                         
           
                                            Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας            
               
                                            Ξανθόπουλος Γεώργιος             Χανιωτάκης Ιωάννης